dcwf

Röntgen/Radiologie

Algemeen

Radiologie is het medisch specialisme dat zich bezig houdt met het opzoeken van de aard en de plaats van een ziekte, letsel of aandoening door middel van stralen of golven. De meest gebruikte stralen zijn de röntgenstralen (röntgenfoto’s, CT-scan). Maar er wordt ook gebruikgemaakt van geluidsgolven (echografie) en magnetische velden (MRI).

Inhoud verwijzing

Huisarts: Het DCWF-aanvraagformulier radiologie wordt volledig ingevuld (andere aanvraagformulieren worden geaccepteerd). Deze neemt patiënt mee of kan per fax of email worden opgestuurd.
Externe aanvrager: via verwijsbrief. Deze neemt patiënt mee of kan per fax of email worden opgestuurd.
Interne aanvrager: digitale order radiologie.
Spoed: tijdens kantooruren of buiten kantooruren.

Klinische informatie en vraagstelling

Zeer belangrijk dat de huisarts/specialist dit goed invult op het aanvraagformulier. Zonder deze informatie wordt er geen röntgenfoto gemaakt.

Hoe verwijzen/insturen?

Het aanvraagformulier radiologie kunt u hier downloaden.

Toegangstijd

Hoorn: < 1 dag. U kunt tussen 8.00 en 16.30 uur bellen met: 0229-257373.
Heerhugowaard: inloop ma t/m do tussen 8.30 en 17.00 uur, vrij tussen 8.30 en 12.30 uur. Tel. 072-5753030
Enkhuizen: inloop ma t/m do tussen 8.30 en 17.00 uur, vrij tussen 8.30 en 12.30 uur. Tel. 0228-312345

Fax Hoorn: 0229-257080
email: radiologie@westfriesgasthuis.nl

 

Noodzakelijke voorlichting aan patiënt

Als u bent doorverwezen voor röntgenonderzoek, moet u het aanvraagformulier van uw huisarts of specialist meenemen. Verder moet u altijd uw verzekeringspapieren (zorgpas), uw afsprakenkaart en een geldig identiteitsbewijs bij u hebben.

Bereid u goed voor op uw onderzoek, bekijk de voorlichtingsfilm op https://vimeo.com/4996684849966848.

Locatie

Hoorn: Westfriesgasthuis, poli 7 (basisradiologie onderzoeken), poli 50 (alle onderzoeken)
Heerhugowaard: Buitenpolikliniek Westfriesgasthuis, Middenwaard 45a (basisradiologie en -echografie)
Enkhuizen: Buitenpolikliniek Westfriesgasthuis, Molenweg 9b (binnenkort basisradiologie, momenteel alleen echografie)

Termijn uitslag/bij wie/hoe

In de meeste gevallen krijgt u de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Over het algemeen duurt dit 2 dagen.

Uitvoering onderzoek

Bij de meerderheid van de onderzoeken is de radioloog niet aanwezig. Het onderzoek wordt dan door de radiodiagnostisch laboranten verricht. Een radiodiagnostisch laborant is een HBO-medewerker die opgeleid is om het beeldmateriaal te vervaardigen en correct om te kunnen gaan met röntgenstraling. Na het vervaardigen van de beelden zal de laborant controleren of zij voldoen aan technische normen. Ook beslist de laborant aan de hand van de vraagstelling of een directe beoordeling door een radioloog noodzakelijk is. Bij twijfel wordt er overleg gepleegd met de radioloog.
Een groot aantal onderzoeken wordt met behulp van röntgenstraling vervaardigd. De hoeveelheid straling is sterk afhankelijk van het soort onderzoek en is per patiënt verschillend.

De norm die wordt gebruikt is volgens het zogenaamde ALARA principe. Dit betekent dat wij werken met de kleinste hoeveelheid straling die nodig is voor het stellen van een optimale diagnose.