dcwf

Mammografie

Algemeen

Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten. De borsten worden stevig aangedrukt onder het röntgenapparaat zodat het borstklierweefsel goed in beeld komt, van elke borst worden 2 foto’s gemaakt.

Inhoud verwijzing

De huisarts vult een radiologie formulier in met daarop de bevindingen bij lichamelijk onderzoek, zoals de plaats van de verwachte afwijking.

Klinische informatie en vraagstelling

De huisarts vermeldt de klinische informatie en vraagstelling op het radiologieformulier.

Hoe verwijzen/insturen?

Telefonisch kan een afspraak worden gemaakt op poli 50, tel: 0229-257373.
Bereid u goed voor op uw onderzoek, bekijk de voorlichtingsfilm op http://vimeo.com/49978535.

Toegangstijd

2-5 dagen.

Noodzakelijke voorlichting aan patiënt

De basisafspraak is een mammografie. De radioloog bepaalt aan de hand van de klinische informatie en patiënthistorie wat er gemaakt wordt. Aanvullend wordt er op indicatie een echografie en, indien nodig, een punctie gedaan. Regulier wordt dit in één sessie geregeld.
Indien noodzakelijk wordt er direct doorverwezen naar chirurgie. Bij doorverwijzing wordt de patiënt dezelfde dag gezien door de mammacare-verpleegkundigen. Zij regelen dan het verdere traject.
Patiënten die op advies van de BOB worden doorverwezen moeten als zodanig worden aangemeld zodat tijdig de beelden van het bevolkingsonderzoek kunnen worden opgevraagd.

Voorbereiding

  • geen bodylotion gebruiken
  • neem een stevige BH mee
  • meldt het aan de laborant als u mogelijk zwanger bent

Bereid u goed voor op uw onderzoek, bekijk de voorlichtingsfilm op http://vimeo.com/49978535.

Locatie

Hoorn, Westfriesgasthuis, poli 50

Termijn uitslag/bij wie/hoe

De huisarts ontvangt de uitslag binnen 2 dagen.

Uitvoering onderzoek

Op de afdeling wordt gewerkt door artsen en radiodiagnostisch laboranten, ondersteund door administratief medewerkers. Tijdens de onderzoeken heeft u in de meeste gevallen alleen contact met de radiodiagnostisch laborant. Een beperkt aantal onderzoeken wordt door de radiologen verricht.
De radiologen zijn gespecialiseerde artsen. Zij zijn deskundig in het beoordelen van beeldmateriaal dat is verkregen door röntgenstraling, geluidsgolven (echografie) of magnetisme (MRI).